Uudiseid Spartast

Spartalane Leo Latsepov valmistub Keenias Austraalias toimuvaks krossijooksu MM-iks.

Keenias treeniv jooksuäss Leo Latsepov unistab olümpiamängudest

11:10 16. jaanuar 2023

Olümpiamängudel osalemisest unistav Sparta jooksuäss Leonid Latsepov treenib parajasti Keenias, eesmärgiks osaleda peatselt Austraalias toimuvatel murdmaajooksu MM-võistlustel.

Meenuta palun Leo, kuidas ja missugune oli Su esimene kokkupuude Spartaga?

“Esimest korda tulin Spartasse trenni sügisel 2013. See oli Intervall Ventti. Kergejõustiku võistlustlel esindasin tol ajal Nõmme Kergejõustikuklubi. Nõmmel oli palju noorsportlasi, kellega oli tore koos võistlustel käia.

Spartas aga toona veel noortegruppi polnud ja Spartaga liitusin ametlikult 2019. aastal. Suur klubi pakkus paremaid treeningtingimusi, mis aitas kaasa edasisele arengule. “

Sinu esimene treener oli jooksusõpradele teada-tuntud Marius Unt. Milline on olnud tema roll Sinu jooksjateele sattumises?

“Marius Unt on tõesti olnud minu treener alates 2013. aastast. Just tema õpetas mulle õige jooksutehnika ning seletas lahti jooksutreeningu põhimõtted.

Marius on suure südamega mees. Ta on alati toetanud mind rasketes olukordades ning andnud nõu nii treeningutel kui ka võistlustel. Marius on panustanud minu treeningutesse äärmiselt palju aega. Ilma temata poleks ma jooksmises nii kõrgele jõudnud.”

Oled ka tsiviilelus väga andekas ja mitmekülgne mees, lõpetasid kuldmedaliga Tallinna 53. keskkooli ning tudeerisid Saksamaal geograafiat ning maa ja keskkonnateadusi. Hetkel töötad Eesti geoloogiateenistuses hüdroloogina. Kuidas oled ühildanud tööelu ning kõrged ambitsioonid jooksjana?

“Töö on kohati pingeline, sest peab tihti välitöödel käima. Teiselt poolt aitab mitmekülgne töö aju värskena hoida ning teeb tuju paremaks. Olen ülikoolis viis aastat keskkonna- ja maateadusi õppinud ning tunnen vajadust saadud teadmisi praktikas rakendada. Õnneks võimaldab tööandja laagrite ajal kaugtööd teha."

Töökoormus on aasta jooksul ühtlaselt jaotatud ning ükski trenn töö tõttu tegemata ei jää. Suvel on minu peamised tööülesanded veekogudest proovide võtmine, pumpamiskatsete läbiviimine, jõgedes vooluhulkade mõõtmine ning geoloogiline kaardistamine. Talvel kulub enamus aega andmete analüüsimisele ning aruannete koostamisele.”

Jõudsid Keeniasse 10. jaanuaril ning plaanid seal olla terve kuu aja. Mis ülesanded selle laagri jaoks endale püstitasid?

“ Selle ajaga jõuab keha kõrgmäestiku tingimustega kohaneda, kuid samas ei teki kahjulikku ülekoormust. Tegemist on minu esimese kõrgmäestikulaagriga. Seepärast olen esimestel päevadel treeninud väga tagasihoidlikult.”

Keenia on pikamaajokksjatele teada-tuntud trenniparadiis, mis muljed Sul esimestest treeningpäevadest on?

“Siiamaani on laager möödunud edukalt. Elutingimustega olen rahul. Elame kolmekesi väikses majas, kus igaühel on olemas oma tuba. Ilm on hommikuti treeningute jaoks piisavalt jahe. Minu treeningpartneriteks on saanud Eesti jooksjad Kaur Kivistik ja Laura Maasik. Vahepeal liituvad meiega ka kohalikud jooksjad. “

Missuguse päevakava järgi Keenias treenid?

“Päevakava on meie majas esimesest päevast paika pandud. Äratus on kell 6:30, millele järgneb hommikusöök. Esimese treeninguga alustame 8:30. Kella 12 paiku on lõuna ning 16:00 algab teine trenn. Peale õhtusööki mängime kaarte, lauamänge või vaatame arvuti kaudu spordiülekandeid. Treeningute vahel ei unusta ma ka oma tööülesanded ära täita.”

Pärast laagrit plaanid osaleda Austraalias toimuvatel krossijooksu MM-võistlustel. Mis eesmärgiga sinna lähed?

“Peale Keenia laagrit lendame mina ja Laura Austraaliasse, kus Sydney lähedal toimuvad murdmaajooksu Maailmameistrivõistlused. Tegemist on väga tähtsa ning põneva võistlusega, kus Eestimaa jooksjad pole juba mitu aastat osalenud. Eesmärk on realiseerida oma võimed võimalikult hästi ning saavutada koht TOP-50 hulgas. “

Oled Sparta jooksugrupi liige ja treenid ikka Marius Undi käe all. Kuidas iseloomustad Sparta jooksugruppi ning missugused on Su tuleviku eesmärgid jooksjana?

“Olen väga õnnelik, et sattusin Sparta jooksugruppi. Siin olen ma leidnud endale häid sõpru, treeningkaaslasi ja ka uusi toetajaid. Hea meelega osalen Sparta poolt korraldatud treeningutel ja muudel üritustel. Olen alati valmis esindama oma koduklubi riigi tähtsamatel võistlustel. Tulevikus näen ma ennast maratonijooksjana. Eesti koondise esindamine rahvusvahelistel tiitlivõistlustel on minu jaoks suur au. Minu suurim unistus on osaleda olümpiamängudel. Luban anda endast parima, et see unistuse juba lähitulevikus ellu viia. “

Aitäh Leo ning edu oma eesmärkide täitmisel!

 

Leonid Latsepov

Isiklikud rekordid

Maraton – 2:18.40 (2022 september, Tallinn)

Poolmaraton – 1:04.01 (2022 aprill, Berliin)

10 km – 29.32 (2022 märts, Berliin)

5 km – 14.56 (2022 mai, Helsingi)

Staadionil

10 000 m – 29.42,22 (2021 august, Pärnu)

5000 m – 14.08,61 (2022 juuli, Ninove)

3000 m – 8.22,04 (2021 juuni, Cluj-Napoca)

2000 m – 5.29,07 (2021 mai, Kohila)

1500 m – 3.58,94 (2021 juuni, Tallinn)

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.