Uudiseid Spartast

Epp Mäe jõutõmbe rekordiks on 135 ning rinnalevõtu tippmargiks 86 kilogrammi.

Epp Mäe sihib Spartas treenides olümpiavõitu

13:49 01. märts 2021

Kuus ja pool aastat Soomes Kuortanes elanud ja treeninud vabamaadluse EM-i ja MM-i pronksmedalivõitja Epp Mäe on naasnud Eestisse ja viib oma jõusaalitreeninguid läbi Spartas.

Põhjanaabrite juurest kodumaale naasmisel Epp mingit draamat ei näe – lihtsalt teda treeninud Ahto Raskal lõppes Soome koondise juhendajana leping ning lahkuma oli sunnitud ka Epp.

Väikesest Tudu alevikust läbi ja lõhki sportlikust perest pärit Epp on maadlusaladega tuttav olnud juba lapsepõlvest saadik. Tema esimene treener,  isa Riho on siiamaani tunnustatud maadlusentusiast ning vähem või rohkem on selle alaga tegelenud ka tema kaks õde ja vend. Maadluskultuur on tema peres kõikaeg au sees olnud.

Pole ka ime, sest Epu sõnul harrastas ta väiksena nii judot, sumot kui ka maadlust, üldfüüsilist vormi kohendas raskeid maatöid tehes. „Mis võistlus parasjagu tulekul oli, seda ala tegin,“ naerab ta täna oma sportlastee algusele tagasi vaadates. „Judos jõudsin välja lausa noorte EM-ile,“ kõneleb ta.

Põhikooli lõpus pidi Epp otsustama, missuguse maadlusdistsipliiniga ta ennast põhjalikumalt seob – valik polnud raske ja langes vabamaadluse kasuks.

Otsusele aitas kaasa ka teadmine, et naiste maadlus muutub maailmaareenidel järjest popimaks. „Nooremana ei julgenud ma nii suurelt mõelda, tol ajal vaadati, et kuhu te naised ikka jõuate,“ meenutas ta oma karjääri algusaastaid.

Tänaseks on Epp saavutanud korra pronksmedali nii MM- kui ka EM-võistlustelt ning tulnud lausa kaheksal korral Eesti meistriks. Tänaseni maadlusklubi Sakurasse kuuluva Epu klubikaaslaseks on teiste hulgas ka Barutona tuntud Kaido Höövelson.

Sparta lemmikkohaks tõstenurk

Kehakaalus -76 kilogrammi võistleva Epu eesmärgid on suunatud maailma absoluutse tipu suunas – tal on tagataskus Tokio OM-i pilet ning loodetavasti sellel aastal olümpiamängud Covidi pandeemiast hoolimata ikkagi toimuvad.

Ta ei karda välja öelda, et konkreetseks eesmärgiks on olümpiavõit. See on reaalne siht, sest maailma edetabelis on sitke Tudu piiga hetkel kuuendal-seitsmendal kohal.

Sparta jõusaali näol on Epp leidnud endale tõeliselt mõnusa trennikodu. Võrreldes Soomega torkab silma siinne trenažööride lai valik ning teiste alade tippudega koos treenimine. „Kuortanes olid vaid sportlased, aga siin näeb ikka muud rahvast ka,“ on ta rahul Sparta tingimustega.

Soomes elava treeneri Levi Earthi käe all jõusaalitrenni tegev Epp on Spartas kõige paremini jutule saanud tõstetrenni tegevate Mart ja treenerist isa Alar Seimiga. „Saan nendelt palju tehnilisi näpunäiteid“.

Oma lemmikkohaks Sparta jõusaalis peab Epp tõstenurka, kus on lihtne oma tulemusi paremaks lihvida.

Kohusetundlikult treeningpäevikusse kõik tulemused kirja paneval Epul pole raske välja tuua ka oma isiklikke rekordeid kangide maailmas. Natuke vihikut sirvides toob ta välja, et tema maast jõutõmbe laeks on 135 kilogrammi ning et rinnalevõtu tippmargiks 86 kilogrammi.

Hommikuti jõutrenni tegev Epp peab ennast kohusetundlikuks treenijaks, kes tuleb meelsasti trenni ning keda ei pea pidevalt taga piitsutama.

Sihid on ju silme ees – olümpiavõit ja ei midagi vähemat.

.

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.