Uudiseid Spartast

Lõppev aasta on olnud nagu üles- ja allarühkimine Kilimanjaro mäel. „2021 aasta tuleb kindlasti parem ja helgem,“ on Sparta treenerid Janika, Tiina ja Argo optimistlikud

Piirangud tõid trennipausi: "viimastes tundides valitses matusemeeleolu"

15:56 29. detsember 2020

2020. aasta läheb teiste hulgas ka spordiklubide jaoks ajalukku kui närvesööv üles- ja allarühkimine Kilimanjaro mäel. Kuidas sai Sparta hakkama turbulentses keskkonnas? Ja mida arvavad meie juhtivtreenerid sellest vitamiinivaesest aastast?

Koroonapandeemia laotas oma tumeda teki ka Sparta kohale 12. märtsil, kui vabariigis kuulutati välja eriolukord ning spordiklubid suleti.

Sparta rühmatreeningute peatreeneri Tiina Miku sõnul põhjustas see treenerite jaoks tõelise šoki – klubid olid kinni, trenne läbi viia ei saanud, aga leiba kuidagi teenima pidi. „Treenerite jaoks oli see täiesti uus olukord, kus treeningud hakkasid toimuma läbi sotsiaalmeedia,“ sõnab Tiina raskele aastale tagasi vaadates.

Trenni küll tehti, aga treenijad olid kusagil kodude sügavustes. Live-tunnid kaamera ees tekitasid treenerites omamoodi hasardi. „Oli põnev jälgida, kui palju inimesi korraga otseülekannet vaatab,“ vahendab Tiina oma kolleegide tundeid.

Esimeste Facebooki-trennide ülekandeid jälgis korraga üle saja inimese – sellise auditooriumi ees said treenerid trenni teha vaid suurtel Zumbapidudel.

Välitrennid muutusid popimaks

Jõusaali pealiku Argo Aderi sõnul ei tajunud ta alguses olukorra tõsidust, pigem valitses suur teadmatus. „Eriolukorra ajal tuli hakata nõu andma, kuidas kodus treenida, peatselt hakkasime mõtlema ka välijõusaalides treenimise peale,“ sõnab Argo.

Piirangute leevendamine 4. mail ja eriolukorra lõpp 17. mail olid omamoodi suur vabanemine kõigi jaoks. Sparta fitnessi juht Janika Koch-Mäe meenutab seda õnnetunnet, mis valdas teda pärast pikka kodus istumist. „Läksin pärast üle pika aja antud trenni autosse ja tundsin selgelt, millest ma kõikaeg olen puudust tundnud, tajusin seda meeletut energiat, mida trennid ja suhtlus treenijatega mulle annavad.“

Kevad oli saabunud ka spordiklubidele.

Ka välitrennid muutusid järjest popimateks. „Omaette äge oli väiksemate gruppidega õues trenni teha, saime enda kasutusse jõurihmad, mis osutusid meie klientide seas väga populaarseteks,“ kõneleb Tiina.

Koroona esimene laine lõi treenijad meie treenerite hinnangul kahte leeri, sest harjunud trennirutiin oli asendunud paljude jaoks tühja kodusistumisega ja naasmine tavarütmi juurde ei õnnestunud. „Enamus meie klientidest kibeles meeletult tagasi trenni, ent paljud kadusid ka ära,“ teab Tiina, kes nägi mõnda vana klienti aegajalt linna vahel ja trenniteemast juttu tehes kuulis nendelt igasuguseid vabandusi – kes oli kaalus juurde võtnud, kellel polnud aega, kellel tervis jupsis jne.

„Mitmed inimesed ütlesid ka otse, et nad lihtsalt kardavad koroonat.“

Sügise nael - Sparta sünnipäevapidu

Suvel taastus meie rühmatrennide täitumus koroonaeelsele ajale. Ka Sparta lai ja avar jõusaal tõmbas treenijaid magnetina tagasi. „Kõik jätkasid sealt, kust pooleli jäid,“ teab Argo ja tõdeb, et Sparta on teada tuntud töötegijate saal, kus ei käia eputamas, vaid trenni tegemas.

Ja trennimeeleolu taastus välgukiirusel.

Sügisesel turundustiimi koosolekul paika pandud suured plaanid jooksid üksteise järel õhupallidena susinal tühjaks. Ära jäid koroonakartusel nii suur heategevuslik Zumbapidu, erinevad teemapäevad ning mitmed ühisüritused.

Suurematest ettevõtmistest toimus vaid Sparta sünnipäev, mis sai meie klientide seas väga hea vastuvõtu ning mis toob Sparta treeneritele veel praegugi naeratuse näole.

„Tagantjärele oleme uhked, et selle ägeda ettevõtmise koroona kiuste läbi viisime,“ sõnavad Janika ning Tiina nagu ühest suust.

Tõsi, juba sünnipäevapeol oli tunda koroona teise laine jäist hingust. Riburada pidi tulid uued keelud ning Tiina sõnul oli juba algne nõue - 10 inimese piirang - treenerite jaoks tõsine katsumus.

Janika lisab, et popimad tunnid broneeriti täis üsna kiiresti ning väljajääjad otsisid endale uusi lemmikuid teiste trennide seast.

Valitsuse otsus rühmatreeningud keelata oli järgmine kivi piirangute doominolaual. Tiina kirjeldab, et viimastest keelueelsetes trennides valitses tõeline matusemeeleolu. „Õnneks oli tol hetkel veel jõusaal lahti, julgustasime inimesi Jõusaali ABC kaudu avastama trenažööride maailma.“

Paljud seda ka tegid.

Spordirahva sõnum valgus liiva – klubid on suletud

Ent ka see rõõm jäi üürikeseks, kui 28. detsembrist pandi Tallinnas ja Harjumaal, Ida-Virumaast rääkimata, kinni kõik spordisaalid.

Ka Sparta.

Tühjus valitseb nii treenerite kui treenijate hingedes. Ei aidanud ka Eesti Kulturismi Liidu jõuline teavitustöö, et sport pole viiruse põhjus, vaid lahendus.

Treenerid ei mõista, miks ei arvestatud spordirahva sõnumiga - tervise aluseks on justnimelt regulaarne liikumine. Täna oleme uues reaalsuses, kus siseruumides harjutamine on keelatud - jäänud on vaid värskes õhus piiratud gruppides toimuvad treeningud.

Aga hakkama saama peab, kohaneda tuleb.

Kõik Sparta treenerid kinnitavad nagu ühest suust, et antud keerulises olukorras tuleb tervist hoida regulaarse õueliikumise ning tervisliku toitumisega. „Alati on võimalust joosta, kõndida või sõita rattaga, seda tuleb kasutada.“

Sparta jätkab oma liikmetele Facebooki ja Youtube vahendusel Live-treeningute pakkumist, sotsiaalmeedias trenninippide jagamist ning tervislike eluviiside propageerimist.

Üllatused varuks – tulekul uus treener

Kõige pimedam hetk on koidiku eel ja Sparta juhtivtreenerid on veendunud, et tuleme sellest olukorrast tugevamatena välja.

„2021 aasta tuleb kindlasti parem ja helgem,“ valavad Janika, Tiina ja Argo optimismipeekrisse spordijooki ning soovivad Sparta nimel tänada kõiki neid, kes sellel lõppeval keerulisel aastal koos meiega sõidu Kilimanjaro mägedel kaasa on teinud.

Juba on klubil mõned üllatusedki piirangutejärgseks maailmaks riiulile valmis pandud. „Väikse vihjena ütlen, et meile on tulekul uus meessoost rühmatreener,“ kergitab Tiina saladusekatet tulevikuplaanide eest.

„Loodame, et see keeruline olukord lõpeb võimalikult kiiresti ning saame peatselt naaseda oma lemmiktegevuse – sportimise juurde,“ kõlab treenerite salasoov. „Aitäh kõigile, kes meid toetasid. Koos oleme tugevad!“

Head ja sportlikku uut aastat! Püsime terved ning jätkame trennidega niipea kui võimalik!

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.