Uudiseid Spartast

Spartalane Elvi Ossipov on ere näide naisest, kelle jaoks miski pole võimatu ja kellele iga on vaid kiretu number passis.

49-aastane Elvi Ossipov on leidnud väljakutse Fitmodelis: teen niikaua, kui silm särab

13:42 24. september 2020

26. septembril Valio Profeel Cupil Fitmodeli kategoorias lavale astuv spartalane Elvi Ossipov on ere näide naisest, kelle jaoks miski pole võimatu ja kellele iga on vaid kiretu number passis.

Hea tava ütleb, et kaalunäidust ning naise vanusest kõva häälega ei räägita. Sparta värvides Valio Profeel Cupil lavale astuv Elvi Ossipov on siinkohal meeldiv erand. 49-aastane kahe lapse ema otsustas aasta tagasi panna ennast proovile fitnessis ning on selle ajaga kaalust kaotanud tervelt 12-15 kg.

Seljataga raske koroonakevad, läheb igapäevaselt intensiivravis töötav südikas naine laupäeval Spartas võistlustulle Valio Profeel Cupil.

Eks ikka Fitmodeli kategoorias, mida Sparta fitnessalade juht Janika Koch-Mäe iseloomustab kui ala, mis sobib sportlastele, kes ei soovi saavutada suurt lihasmassi, vaid treenitud keha. 2015. aastast alates Rahvusvahelise kulturismi- ja fitnessi liidu poolt võistlusklassiks kinnitatud Fitmodeliga tegelema tõmbas Elvit soov leida oma elule uus siht.

Aasta oli 2019 ja konkreetse eesmärgina osaleda Eesti meistrivõistlustel kulturismis ja fitnessis.

Aukartust äratav otsus.

„Fitmodel pole kaugushüpe“

Kui Elvi vanem laps alustas kaks aastat tagasi  ülikooliõpingutega Tartus, tundis ema, et nüüd on aega ja tahtmist pühenduda rohkem iseenda vajadustele ja soovidele. 

Elvi pöördus kõigepealt Janika Koch-Mäe poole, kes andis esimese tõuke teel fitnessmaailma.

„Mul on vaja konkreetset eesmärki, töötan siis paremini,“ tunnistab Elvi ja lisab, et Eesti meistrivõistlustel rambivalgusse tõusmine oli tõeline ood distsipliinile ja eneseületamisele."

Tähtsamaks kohast ja tulemusest oli õnnestumise tundel tekkinud adrenaliinipuhang veres. Ta oli võitja igal juhul.

Et valik langes Fitmodeli kategooria kasuks, oli põhjuseks ka teadmine, et selles sarjas pole vanusepiirangut ja ka peatselt poolesajandale juubelile lähenev küps naine võib selles julgelt kaasa lüüa.

„Fitmodel pole mõni kaugushüpe, kus nooremate vastu juba füüsiliselt ei saa,“ näitlikustab Janika. Eesti meistrivõistlustele järgnenes omamoodi pinge langus , kuid samas ka tühjus hinges.

Kindel oli vaid soov jätkata treeningutega ja võistelda edasi – algas koostöö treener Eiko Toomiga.

„Elvi on püüdlik treenija“

Võib ju küsida, et mida teab fitmodellindusest 8 kordne Eesti meister suusatamises? "Kindlasti ei tea ta seda, millist peavalu tekitab kleit, mis selga ei mahu," muigab Elvi ja lisa:  "Mida ta aga kindlalt teab, on võiduretsept." Sellest teadmisest piisas.

Eiko viis Elvi tõelisesse spordimaailma. „Tal on uskumatu  oskus muuta võimatu võimalikuks nii ,et sa ise ka ei pane tähele,“ kiidab naine ise oma juhendajat, lisades, et neid ühendab kõrge tööeetika ja distsipliin.

„Samas oleme realistid: üle varju ei hüppa, tervist ei riku, lollusi ei tee,“ kinnitab Elvi ja jätkab: „Kuigi olen Eikoga jõusaalialast koostööd teinud juba kuus-seitse aastat on sihikindel ja järjepidev koostöö hoopis midagi muud.“

Eiko sõnul on ta siiamaani personaaltreenerina tegelenud teistsuguste lähteülesannetega, Elvi Fitmodeliks valmistamine pakkus ka temale teistmoodi väljakutset. „Elvi on meeletult püüdlik ja tahtejõuline treenija,“ kiidab Eiko omalt poolt südikat naist. „Musterõpilane.“

Ja pealegi pole Fitmodel klassikaline lihastetrimmimise distsipliin. „Seal on õhtukleidid ja trikoovoor – väga naiselik spordiala.“

Paraku laotus kevadel üle maailma koroonaviiruse sünge vari ning ka Elvi ootused ja soovid lavalaudadel liikuda kukkusid liivalossina kokku.

Täna julgeb ta tunnistada, et koormast tingitud hirm ja teadmatus surusid teda vastu maad. „Ma ei näinud end mitte ainult sportlasena, raske oli hakkama saada ka ema, sõbra, abikaasa ja meedikuna.“

Kuid vaatamata kõigele ühendus Eikoga jäi.

"Otsustasime abikaasaga: meie oma treenereid toetame. Seega konsultasioonud jätkusid ja tegime vahelduva eduga välitreeningud.“

Kuid kevadel alustasid Elvi ja Eiko ettevalmistusega võistlusteks  ikkagi nii öelda nullist.

Ootab pikisilmi lavale pääsu

„Treener on olnud väga toetav, ta rõhutab soorituste kvaliteedi tähtusust,“ ütleb Elvi ning kinnitab, et ootab juba pikisilmi võimalust, et lõpuks ometi lavalaudadele naasda.

Selleks on tal esimene võimalus juba 26. septembril Spartas toimuval Valio Profeel Cupil.

Kuidas vapper naine sellist koormust, rutiini ja enesedistsipliini jaksab taluda? „Teen niikaua, kui silm särab! Sügis ja talv teevad mulle meedikuna muret, kuid elan hetkes ja naudin kogu protsessi täiel rinnal!

Hetkel ei kujuta Elvi ette oma maailma ilma spordi ja võistlusteta. „On mida teha, on mida oodata!“

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.