Uudiseid Spartast

Sparta suvistes laagrites sporditakse nii vihmas kui päikeses.

Sparta lapsi kasvatatakse laagris vanakooli stiilis - päike, õhk ja nutivaba elu

09:19 14. september 2020

Traditsiooniliseks muutunud Sparta laste suviste nutivabade spordilaagrite retsept on lihtne: päike, vesi, värske õhk ja nulltolerants nutiseadmete osas. „Vanematelt juured ja tiivad ning sõpradelt unustamatud hetked." Nii kõlab populaarse laagri kasvatuslik moto.

Sparta suvised spordilaagrid Otepääl Marguse spordibaasis on kui legendaarse Astrid Lindgreni loodud Bullerby lasteküla idülli sünonüüm. Koht, kus esimese asjana palutakse nutiseadmed kõrvale panna ja kus meie omad lassed, bossed, brittad ja annad suviti erinevaid põnevaid tegemisi ette võtavad.

Laagri idee autoriteks võib pidada muheda, ent samas ka koolipapalikult selge ja personaalselt vürtsika ütlemisega kergejõustikupedagoogi Marius Unti ning energiast pakatavat Sparta rühmatreenerit Maris Kajarit.

See on tegus, võimas ja nagu lapsevanemad rõhutavad, turvaline tandem. Mitmekordne Sparta aasta treener ja kolme lapse ema Maris ning – tsiteerides laagri „püsielanikest“ laste Steveri ja Ly ema Lea Juhandit – „superperereisast järjekindel hüpnotisöör“ Marius Unt, kes isegi kõige mittesportlikumale lapsele suudab läbi aktiivse mängu spordipisiku naha vahele süstida.

Kui siia juurde lisada veel Marise Sparta juhatajast abikaasa Mart Kajari, kes on vajadusel nii treener, autojuht kui kasvõi veepudelite täitja, võime naljaga pooleks rääkida isegi spordilaagri võimsast triumviraadist.

Laager on ju treenerite nägu, eks ole?

Laagrikohad defitsiit kui Linnateatri piletid

Selline „vana ja hea“ nutivaba spordilaagri idee sai alguse Maris Kajari mõttest, et nende kodu võiks olla kui Bullerby ja suvel võiksid kõik nende lapsed saada koos oma sõpradega mõnusalt ja sportlikult aega koos veeta.

Suure pere emana plaanis Maris laagerdada alguses koos oma rüblikute ning nende sõpradega, ent tänaseks on väike ettevõtmine kasvanud suureks ja rõkkavaks rõõmu- ja spordipeoks, kus ühes vahetuses osaleb korraga kuni 70 ning laagrikohad on defitsiitsed nagu Linnateatri piletid parimatel päevadel.

„Ruumipuudusel oleme pidanud mõnele lapsele ka ära ütlema. See on omamoodi kurb, aga teisest küljest näitab, et me ajame õiget asja,“ tõdeb Maris

Päike, vesi, värske õhk ja nulltolerants nutiseadmete osas. Selline on terve ja sportliku lapse retsept Sparta kastmes – „Vanematelt juured ja tiivad ning sõpradelt unustamatud hetked ning meie poolt koos veedetud aeg,“ nagu ütleb Mart  Kajari.

Laagriülema Undi hinnangul  soovivad nad laagrisse tulnud lastele rõhutada spordi olulist ja vajalikku rolli laste suureks sirgumisel ja inimeseks kasvamisel.

Lihtsad soovid, ent oi kui keerulised tänapäevases närvilises maailmas ellu viia.

„Spordipisik sünnib Sparta laagrites“

 Spordist pakatava Bullerby suvega on rahul ka lastevanemad. Inglismaal elavad Margo ja Jaanika Morozovi sõnul tõid nad oma lapsed Sparta laagrisse just Marius Undi poolt mainitud „vanakooli“ kasvatuspõhimõtete pärast.

Täna kinnitavad nad kui ühest suust, et laagrist tulles olid lapsed rõõmsad, täis energiat ja jutustasid õhinal, kui ägedad ja toredad ja head  treenerid neil olid. 

„Eriliselt jäid meelde hommikused paljajalu jooksmised ning tõeliseks hitiks oli matk Otepäält Käärikule.“

Ka Kairit ja Tiit Kirsipuu saavad oma laste suvist arengut vaadates tõdeda, et Sparta laagrid olid „spordipisiku“ sünniks lastele parim keskkond. „Nagu ülikool on olnud „mõtte“ sünniks parim koht,“ täpsustab Kairit ja lisab, et Spartas tehakse asju paraja kõnnakuga, ei joosta nagu pöörased, aga ei viideta ka asjatult aega.

„Siin liigutakse eesmärgi poole tarmukalt, nagu maailmarändurid, kes teavad, et kiirustada tuleb aeglaselt,“ võtab Kairit kokku oma pere „ametliku seisukoha“  ja täpsustab, et see viimane mõte on kohandus Mihkel Muti ühest teosest ja sobib tema hinnangul suurepäraselt kirjeldama seda, millises vaimus tema pere nägemuses Sparta lastelaager toimetab.

Ehk siis tasa ja targu. Ent suure hingega.

Ei nutiseadmetele, jaa liikumisele!

Sparta laste spordilaagrite omamoodi firmamärk ja reliikvia on nutivabadus. Justkui oleks ajaratast poolsada aastat tagasi keeratud. Ei arvutimängudele, unustame skrollimised ning tõstame pööningule tolmu koguma supermariod ja kõik tema virtuaalselt tundetud kolleegid!

„Anname lastele suurema loovuse, ideede rohkuse ja võimaluse suhelda otse oma sõpradega,“ tõdevad treenerid lakooniliselt.

Laagrite ülesehitus on kui kompott liikumisest, mõtlemisest ja etlemisest. Toimuvad matkad, teatevõistlused, öised retked, ehitamisvõistlused, viktoriinid, puzzlede kokkupanekud.

„Laagri lõpuõhtuks valmistavad lapsed ette etenduse, millest kõik suurt rõõmu tunnevad,“  vahendab Maris.

Kas ei kõlas see tõepoolest kui tõeline KehaKultuur?

„Võin meie kõikide treenerite nimel öelda, et me tunneme suurt vastutust laste tuleviku pärast ning samas teeme kõik endast oleneva, et meie lapsed liiguksid, mõtleksid ja kasvaksid rohkem looduse keskel,“ rõhutab Maris.

Karupoeg Puhh: „Oled palju tugevam, kui endale tundud“

Sportliku Juhandite pere ema Lea tõmbab Spartast ja lastelaagritest rääkides mängu lausa legendaarsest meesõbrast muinasjutukangelase. „Karupoeg Puhh on öelnud: “Sa oled palju kordi julgem ja targem, kui sa arvad, ja palju tugevam, kui sa endale tundud” - just sellise tunde tekitavad lastes ka Sparta treenerid,“ on Juhandi veendunud.

Juhandiga nõustub ka Kairit Kirsipuu, kelle hinnangul tõmbab vähemalt nende lapsi laagrisse mingi kummaline „maagia“, x-faktor, mille kirjeldamiseks sõnad otsa lõppevad ja väljendid puudu jäävad.

“Need suured ja väikesed inimesed, need koostegemised, need käidud ja käimata kohad – see vaim, mis selle koosolemisega kaasas käib. Kui neile siin ei meeldiks ja see miski salapärane neid siia ei tõmbaks, siis neid ju siin üha uuesti ja uuesti ei oleks,“ arutleb Kairit ja tsiteerib oma sõnade illustreerimiseks lastekirjanikku Roald Dahli: „Need, kes ei usu maagiasse, ei leia seda kunagi“.

Vähemalt Kirsipuude lapsed on selle miski maagilise koha, kuhu ikka tagasi tulla, üles leidnud.

Lihtne tõde - liikumine ongi elu

Laagripapa Marius Unt on suvele tagasi vaadates veendunud, et lapsed muutusid laagris palju tasakaalukamateks.

„Oli näha ,et pisitasa nautisid nad raskuste ja valu ületamist ning distsipliinist kinni pidamist.“ analüüsib Marius suviseid arenguid ja jätkab: „Kõik need varajased ärkamised, paljajalu hommikujooksud, äratussuplused, rasked treeningud.“

Mariuse hinnangul oli suve jooksul huvitav jälgida ka grupisiseste suhete dünaamikat: „Sõprade leidmine, solvumised, andestamised,  kõik see inimeseks kasvamise võlu ja valu on neil kärisev ja mürtsuv nagu ilutulestik.“

Nagu elu väike mudel. Justkui sirviks Mariuse juhtimisel pedagoogika tarka aabitsat. 

Morozovite pereisa Margo sõnul ootavad nende lapsed juba ootavad järgmisi laagrisündmusi. „Vanemana meeldis personaalne tagasiside ja tähelepanekud oma laste kohta.“

Ka Lea Juhandi omakorda on veendunud, et parim võimalus veeta vaheldusrikast ja kvaliteetset aega on just liikumise võtmes:

„Iga laager on ainulaadne, iga päev igas laagris on ainulaadne! Laps saab sõbraks erinevate aastaaegadega, sest spartalastele ilm ei loe ja õues liikumine tehakse nauditavaks ja lõbusaks igal ajal.“

Marius võtab suve kokku nõnda: „Tuhat korda kinnitust leidnud tõsiasi,et see laps kes käib trennis, oskab paremini aega planeerida,õpib hästi koolis ja on elus läbilöögivõimelisem.“

Liikumine on elu. Nii lihtne see ongi.

Lapsed Marguse laagrist:

"Mu lemmiklaager eales." Melissa

"Mule meltip Maris, sest ta on mu ema." Saara

"Treenerite juures meeldis kõik: nad mõtlesid palju tegevusi ja polnud igav." Saskia

"Tore oli see, et Sparta laager on interneti vaba." Karolin

"Marius Unt on parim treener, st. tema on peamine treener, kes aitab vormi saada." Annabel

"See on kõige sportlikum asi, mida tegin suvel. Ausalt, ma ei muudaks midagi peale ilma." Reimo

"Minu telefonipiirang on olnud väga kasulik." Kaire

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.