Rühmatreeningute uudised

Foto: Joker
Sparta rühmatreener Kristi Vaher.

Kristi Vaher, aeroobikatreener, kes uurib Odysseuse hingeelu

14:06 15. september 2010

 Pole just päris tavaline, et spordiklubi rühmatreener lehitseb tundide vahepeal Vana-Kreeka eepost "Odüsseiat" ning kirjutab Tartu Ülikooli doktoritööd naiste positsioonist hellenistlikus antiik-Kreekas. Meie särtsakale Kristi Vaherile on see aga tavaline argipäev

 Samas, kui üks spordiklubi kannab sellist ajaloolist nime nagu Sparta, siis ei tohiks ju midagi kummalist olla ka selles, et vähemalt üks inimene teab pikalt ja laialt  - endal silmad soojalt säramas - kõneleda antiiksest Sparta linnriigist ning oskab kasvõi une pealt loetleda üles tähtsaimad seda riiki iseloomustanud märksõnad. "Askeetlikkus. Tugevus. Kõrge eneseväärtustamine." 
 

Kristi Vaherist sai rühmatreener mõneti ootamatult. Ta tudeeris Tallinna Ülikoolis ajalugu ning käis selle kõrvalt ka jõusaalis lihaseid trimmimas. Niisama enda lõbuks, sest rühmatreeningud teda eriti ei paelunud. "Aeroobikatundides ma ei käinud, sest see ei tulnud mul korralikult välja," vaatab ta täna möödunule naeratades tagasi ning meenutab päeva, mil ta otsustas julguse kokku võtta ning BodyPumpi treeningule  marssida. See uudne kogemus lummas teda nagu ootamatu kohtumine Haapsalu Valge daamiga. "Sealt tuligi kihk, et tahan saada aeroobikatreeneriks," kõneleb Kristi ja naeratab, otse kui mõeldes tagasi uue harrastuse avameetritele. 

Lemmikud on Linkin Park ja Depeche Mode

Tänaseks on Kristi õppimise kõrvalt treenerileiba mekkinud juba 2, 5 aastat, sellest aasta Spartas. Tema hoole all on meie klubis viis erinevat treeningut. Tõeliselt värvikirev ampluaa erinevaid tunde. Kristi erilised lemmikud on nendest PumpFX ning EasyStep. "Pump lihtsalt on mu südames erilisel kohal, Stepis on jällegi inspiratsiooni ja jõudu," arutleb Kristi, kelle sõnul on Sparta aastaga klubina kõvasti edasi arenenud. 

Seitsmepenikoorma saabastega on selle aja jooksul edasi astunud ka meie liikmed. "Tehnika on läinud puhtamaks ning inimesed teavad täpselt, mida nad tundides teha tahavad." Kristi sõnul on märgata ka treenijate kiindumus teatud treeningutesse. "Läbijooksu treeningutest on jäänud vähemaks, inimesed tulevad ja jäävad," teab ta, lisades, et inimeste rahulolu parimaks mõõdupuuks võibki pidada seda, et nad ikka ja jälle tulevad tundidesse tagasi. "Inimestelt saadav energia on väga suur, see aitab jaksama ka rasketel hetkedel."
Rühmatreeningute juhendaja puutub teadagi päevast päeva kokku rütmi ning muusikaga. Mis stiili austaja aga Kristi ise on? "Kuulan vabal ajal muusikat vaid autoraadiost ja seal eelistan sellist Power Hit raadio-stiili," valgustab Kristi ja lisab, et eriliste lemmikutena toob ta välja Linkin Parki ning Depeche Mode. "Meeldivad ka teatud Jon Bon Jovi laulud."

Kirjutab doktoritööd Tartu Ülikoolis

Aga see huvi antiikmütoloogia ning Vana-kreeka sündmuste kohta? Kust see alguse sai? "Omal ajal oli valida, et kas lähen õppima ülikooli juurat, psühholoogiat või siis ajalugu. Ja et antiik-Kreeka oli mulle väga südamelähedane, siis valisin viimase," kõneleb Kristi ja kinnitab, et pole hetkekski oma toonast valikut kahetsenud. 

Tänaseks on tal seljataga muuhulgas ka õpinud Tallinna ülikooli magistratuuris ning pooleli doktorantuur Tartu alma materis. "Tahaksin kunagi ise hakata ülikoolis loenguid lugema, ajalooõpetaja töö koolis mind ei köida," ütleb Kristi ja tunnistab, et just seetõttu jaksab ta isegi treeningute vahepeal Homerose kuulsat teost sirvida. "Pean referaadi jaoks välja selgitama, kas Odysseuse majapidamine oli antiik-Kreekas pankroti äärel või mitte," tutvustab Kristi Eestiski viimasel ajal aktuaalseks saanud teemat. Eepose keeruline värsskeel ja hambulised heksameetrid teda ei kohuta. Tõelise Vana-Kreeka fänni kõrvadele on selle tekst kui ilus muusika.

Kuna Homerose eepos on täis maskuliinseid kangelasi, nagu Herakles, Theseus või siis Odysseus ise, siis ongi Kristi võtnud endale ülesandeks välja uurida, kuhu on ajaloost kadunud kõik õrnema soo esindajad. "Naiste positsioon pronksiajast hellenismini Antiik-Kreekas ning matriarhaadi-patriarhaadi kontseptsioon nimetatud ajastul," võtab ta populaarteaduslikult kokku oma dissertatsiooni teema. "Naistest räägiti toona peamiselt jumalannade või siis sõjasangarite kontekstis," teab Kristi ning ridade vahelt võib välja lugeda rahulolematust sellise ajalootõlgenduse vastu.

Loomad ja loodus on hingelähedased

Aga kes on Kristi enda lemmik-mütoloogiakangelane? "Kas just kangelane, aga mulle meeldib väga Artemis, kes oli Apolloni kaksikõde ning metsade ja loomade kaitsja," ütleb Kristi ning tunnistab, et küllap sümpatiseerib talle Artemis sellepärast, et loodus ning loomad on ka temale hingelähedased. "Mul on kodus 2 kassi ning 2 koera," ütleb Kristi ja lisab, et on käinud ka 10 aastat ratsutamistrennis. "Praegu ma selle alaga ei tegele, ent igatsen hobuseid kõvasti taga, see on hästi närve rahustav harrastus," kinnitab Kristi.
Kristi Vaher juhendab Spartas PumpFXi, EasyStepi, Strechingut, Stomp FXi, Blast FXi.

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.