Jõusaali uudised

Indrek Otsus (vasakul) ja Siim Kelner ootavad noori jõusaali treeningutele.

Indrek Otsus ja Siim Kelner: treener peab jõusaalis noortel õigel ajal pidurit tõmbama

11:52 05. oktoober 2021

„Noorte jõusaali treeningutes tehakse kõigepealt selgeks tehnika ABC,“ kinnitavad nagu ühest suust meie jõusaali noortetreenerid Siim Kelner ja Indrek Otsus ja lisavad, et treenerid on saalis E-N kell 15-18

Teeneka Otsuse sõnul alustab ta treeningprotsessi põgusast kohtumisest uue tulijaga. „Mind huvitavad paljud asjad - miks noor trenni tuli, tema sportlik taust, terviseprobleemid...,“ loetleb ta ja lisab, et edasi tutvustab ta juba jõusaali plaani koostamise põhimõtteid - mida tähendab treeningu maht, intensiivsus , sagedus ja kuidas need omavahel seotud on.

„Rusikareegel on - mida varem sportlane õpib oma treeningut mõtestama ja ise juhtima, seda parem. Kui meid enam kõrval vaja pole, siis oleme oma tööd hästi teinud,“ tõdeb Otsus.

Siim Kelneri sõnul koostavad treenerid noorele reaalne treeningplaani, mille all mõistetakse harjutusest koosnevat kava, mille täitmist ajas treener koos noorega jälgib.

„Treenitus ning tulemused tõusevad vaid siis, kui koormuse kasv on läbi mõeldud. Selles suhtes vaadeldakse igat noort oma võimete ja arengutempo järgi individuaalselt. Igal treeningul vaatab treener noore plaani ning treeningkoormused üle ning otsustab, kas on aeg koormust tõsta või mitte,“ selgitab Kelner ja lisab, et samuti garanteerib läbimõeldud koormuste tõstmine selle, et igasuguseid vigastused jäävad olemata.

„Pigem on noored agarad koormusi suurendama ning treener aitab õigel ajal pidurit tõmmata.“

Jõusaalitrenn pole ettevalmistus kulturismiks

Otsus täiendab oma nooremat kolleegi: „Noorte treeningplaanide sisu paneb paika algaja staatus, mis tähendab jõukohast mahtu, intensiivsust ja sagedust. Viimane on soovituslikult 3 x nädalas. Õnneks nii heas saalis on harjutuste valik lai ja selles saab arvestada inimese eelistusi  ja harjutuse sobivust.“

Nii Otsus kui Kelner rõhutavad, et jõusaalitreeningutel osalemine pole otsene ettevalmistus kulturismiks. „Tegemist on lihtsalt jõutreeninguga jõusaalis. Kui noor tunneb huvi või treener näeb eeldusi, siis on noorel võimalus suunduda edasi kulturismi ja fitnessi, jõutõstmise või tõstmise juurde,“ ütleb ta ja lisab, et oodatud on kõik 14-19 aasta vanused jõusaalihuvilised.

Otsuse hinnangul ei jõua 99 % noortest kulturismialadel võistlussporti. „See on täiesti loomulik. Aga nad saavad ennast füüsiliselt arendada, teadmisi treeningust ja ka normaalsest söömisest,“ loetleb ta ja rõhutab: „Söömise teemal räägin ma "paratamatult" alati.“

„Kõik huvilised on jõusaali teretulnud.“

Siim Kelner on saalis T ja N kell 15-18

Indrek Otsus on saalis E ja K kell 15-18.

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.