Mida räägitakse Spartast

Raul Olle jagab Sparta suusagrupis nõuandeid nii algajatele kui edasijõudnutele

14:05 16. detsember 2022

Suusatreener Raul Olle rõõmustab saabunud lumerikka talve üle ning kinnitab, et tema käe alla on Sparta suusagruppi harjutama oodatud nii uued kui juba kogenud spordisõbrad.

Raul Olle naasis hiljuti Itaaliast Livignost, kus ta juhendas Sparta suusagrupi traditsioonilist esimese lume laagrit.

Šveitsi piiri äärsesse suusamekasse oli kogunenud umbes paarkümmend ala harrastajat, kellest usinamad jõudsid üheksa päevase laagri jooksul maha suusatada lausa 350 kilomeetrit.

„Väga äge oli, päeval paistis ere Alpi päike ning 30 kilomeetrine suusaring oli suurepärases korras,“ ütles Olle ning kinnitas, et proovis laagris arendada iga suusataja taset vastavalt tema tasemele.

„Uue lumega on kohe vaja tehnika korda saada, rullirajal õpitu on vaja suuskade peale üle kanda,“ ütleb 2000. aasta Vasaloppeti suusamaratoni võitja Olle.

Samasuguseid põhimõtteid järgib kogenud talihunt ka kodumaal trenni tehes. Sparta suusagrupp koguneb kahel korral nädalas, teisipäeviti kell 18 Trummis ning laupäeviti kell 10 Harku radadel.

Võistlusambitsioon puudub

Tänaseks on umbes 40 osalejaga suusagrupist kujunenud omamoodi suusatajate sõpruskond, kus koos tehakse trenni ning kokku tullakse aegajalt ka trennivälisel ajal.

Hetkel rõõmustatakse saabunud lumekülluse üle. „Sellise lumega saab sõita nii klassikat kui ka vabastiili väga heades rajaoludes,“ kõneleb Olle ja kinnitab, et läheneb treenerina ka „tavatreeningutes“ igaühele personaalselt.

„Üritame algajatele esimesed suusasammud selgeks õpetada,“ kinnitab ta ja lisab, et edasijõudnutega tegeletakse juba detailsemalt – tehnikat lihvides ning kilomeetreid kogudes.

Suusagrupi eesmärgiks peab ta suusasõprade kehalise seisundi parandamist ja tehnika selgeksõpetamist. „Et oleks mõnus suusatada,“ sõnastab ta grupi mitteametliku moto.

Neid, kel lumelaudadega libisemiseks ambitsioonikamad plaanid, toetab kogenud juhendaja üksikasjalikuma treeningplaaniga.

Lähenevate jõulupühade ajal loodab Raul Olle ikka suusad alla panna ning ise hangede vahel liuglemist nautida – igapäevatöö treenerina ja Sparta kestvusalade juhina seda alati ei võimalda.

 „Püüan ikka ka ise korra päevas suusatada,“ ütleb ta ja tunnistab, et maratonidel teda – tõenäoliselt – enam näha ei saa. „Mul pole enam võistlusambitsiooni,“ muheleb ta.

Sparta suusagrupp treenib:

T 18 Trummi suusarajad

L 10 Harku suusarajad

Rohkem infot Raul Ollelt: raul@sparta.ee

Vaata lisainfot suusagrupi kohta:

Liitu suusagrupiga online: