Mida räägitakse Spartast

treeningnõuanded

Janika Koch-Mäe annab naistele nõu, missugust rinnahoidjat trennis kanda.

Vale toestusega rinnahoidjaga treenimine teeb naisele liiga

15:40 25. aprill 2013

Meie rühmatreeningute peatreener Janika Koch-Mäe annab "Postimehes" naistele nõu, missugust rinnahoidjat tasuks treeningutel kanda.

Sama oluline kui on leida vastavalt treeningule õige jalats, on naisterahvale tähtis kanda sobivat spordirinnahoidjat.

Spordirõivaste tootja Adidase turundusjuhi Evelin Pae sõnul teeb 80 protsenti naistest trenni vale rinnahoidjaga – näiteks valitakse liiga väike või liiga suur rinnahoidja või siis ei mõelda läbi, millise spordiala jaoks seda vaja on. Enamasti ostetakse üks universaalne spordirinnahoidja nii intensiivseks aeroobikatreeninguks kui ka rattasõiduks.

Mõistlik ei ole kanda trennis ka tavalist rinnahoidjat. «Spordipesu on treeningus vajalik, et rinnad välja ei veniks,» sõnab Sparta rühmatreeningute peatreener Janika Koch-Mäe. «Samuti, kui spordirinnahoidjat ei kasutata, on tegelikult väga ebamugav teha aktiivsemat trenni ning rinnad võivad muutuda valulikuks.»

Kandes sportides tavalist pesu, hakkavad Pae selgitusel naise õrna nahka ärritama rinnahoidja iluelemendid, mis võivad hõõruda. Spordipesu disain on seevastu lihtne ning kasutatud materjalid on nahasõbralikud ja mugavad.

Nike spordirõivaste kategooriajuht Liis Pagil teab lisada, et kui trenni tehes higistada, siis hakkavad tugevad õmblused eriti valusalt hõõruma, tekitades punetusi, marrastusi ja allergilist reaktsiooni. «Spordirinnahoidjatel on võimalikult vähetuntavad õmblused. Palju kasutatakse lamineeritud ja madala kiuga õmblust. Lisaks on enamikul spordirinnahoidjatel kasutatud võrkpaneele seljaosas, kus toimub trenni vältel kõige suurem higitootmine,» märgib ta.

Tavaline rinnahoidja ei hoia Pagili selgitusel rinda aktiivse liikumise ajal piisavalt paigal. «See hakkab liikuma ja teeb rinnale haiget,» nendib ta. «Kui keegi on juba kord spordirinnahoidja selga pannud, siis ta ei taha enam kunagi tavalise rinnahoidjaga trenni minna.»

Spetsialistid rõhutavad, et just suurema rinna puhul on oluline kanda kõige tugevama toestusega spordirinnahoidjat. Treener Koch-Mäe toob välja, et sageli on sporditoppidesse rinnahoidja juba sisse õmmeldud, kuid see ei pruugi pakkuda alati piisavat tuge. «Seega oleks mõistlik kasutada eraldi spordirinnahoidjat ka topi all – eriti naistel, kel on suurem korvinumber,» leiab ta.

Rinnahoidja tuleks valida selle järgi, millist laadi treening on plaanis. «Jooksmine ja hüplemist sisaldav treening eeldab kindlasti tugevama toestusega rinnahoidjat kui rahulikum treening,» sõnab Koch-Mäe. «Jooga või stretching’u jaoks ei ole spordirinnahoidja nii oluline kui näiteks aktiivse zumba- või aeroobikatreeningu jaoks.»

Pae märgib, et tavaliselt on toote juures toestuse tugevus lisatud märksõnadega light (kerge), medium (keskmine) ja high (tugev). Kergema toestusega spordirinnahoidjad on ka odavamad, makstes üldjuhul 30–40 eurot, seevastu tugeva toestusega rinnahoidja eest peab välja käima ligi 60 eurot.

«Kui tihedalt trenni teha, siis võiks naisel kapis olla vähemalt kaks spordirinnahoidjat,» soovitab Pae. «Kindlasti peab ka pesu pesema vastavalt juhistele, sest liiga kuum pesuvesi väsitab kiudu ning pehmendaja kasutamine muudab rinnahoidja jäigaks.»

Õige hoolduse korral võib spordirinnahoidja Pae kinnitusel vastu pidada kuni kaks aastat. Välja tuleks see vahetada siis, kui on tunda, et rinnahoidja on muutunud kas jäigaks või ei paku enam piisavalt toestust. «Poes tuleks spordirinnahoidjat kindlasti selga proovida ja mitte osta seda uisapäisa, sest nagu ka tavaline rinnahoidja, peab see olema täpselt paras, mitte pigistama ega olema ka liiga lai,» rõhutab Pae. «Praegu on väga popp värviline rinnahoidja, mis paistab trennitopi alt natuke välja.»

Abiks valikul

Erinevat liiki treening vajab erineva toestatusega spordirinnahoidjat. Kuidas leida endale sobiv?

•    Light ehk kerge toestusega spordirinnahoidja – rattasõit, jooga, stretching, pilates, võimlemine ja teised vähem intensiivsed treeningud.

•    Medium ehk keskmise toestusega spordirinnahoidja – sörkjooks, kerged rühmatreeningud, keskmise intensiivsusega aeroobika.

•    High ehk tugeva toestusega spordirinnahoidja – jooks, kick-poks, ratsutamine, väga aktiivsed ja hüppamist sisaldavad treeningud.

Autor: Linda Pärn
Allikas: Postimees