Suusauudised

Sparta suusagrupis treenitakse mõistusega

11:00 27. november 2014

Viiendale ühisele talvele vastu mineva Sparta harrastajate suusagrupi treeningutel paraneb osalejate sõidutehnika ning suureneb enesekindlus radadel.

Sügisel leiavad paljud rahvasportlased sageli ennast mõttelt, kuidas valmistuda võimalikult teadlikult saabuvaks suusahooajaks?  Mida teha, et tehnika muutuks paremaks või tulemused erinevatel spordiüritustel paraneksid?

Pealinlastele on hea soovitus siin: „Kutsume kõiki Tallinna ja selle ümbruse harrastussuusatajad ühe mütsi alla,“ lausub Sparta suusagrupi peatreener Jaanus Teppan, kelle juhitavasse treeneritebrigaadi kuuluvad lisaks abilistele Eiko Toomile ja Kristel Laursonile ka 2000. aasta Vasaloppeti võitja Raul Olle, üldfüüsilise ettevalmistuse treener Marius Unt, toitumisspetsialist Margus Silbaum ning jõusaalitreeener Argo Ader. 

Sparta suusagrupil on põhjust peatselt väikest juubelit tähistada – täitub viis aastat ajast, kui kunagine Eesti tippsuusataja ning hilisem tunnustatud treener Jaanus Teppan võttis vastu ambitsioonika väljakutse – jagada pealinna ja selle ümbruse harrastussuusatajatele tehnikanõu ning aidata õigete treeningplaanide koostamisel.

Tänaseks on Sparta suusagrupis kaasa löövate harrastajate arv kerkinud nagu pärmitaigen sooja ahju peal - treeningutel osaleb sadakond harrastajat, kes on jagatud oma taseme ja ka asukoha järgi erinevatesse gruppidesse.

Kogenud suusahunt Teppan rõhutab, et niisama huupi treenida ning pimesi kilomeetreid koguda pole kuigi arukas. Ei tippudel ega harrastajatel. Vastupidi - sellest võib rohkem olla kahju kui kasu. „Sparta suusagrupi kreedoks on treenida mõistusega,“ manitseb Teppan inimeste teadlikkusele.

Treenijate areng on silmnähtav

Teppan teab, millest räägib. Ta on pika treeneri karjääri jooksul juhendanud lisaks Türgi rahvuskoondisele ka teiste hulgas meie eliitsuusatajaid Heidi Rajut ning Martti Himmat. Töö tippudega jätkub ka Spartas – näiteks Sparta teatenaiskond on kroonitud kahel korral Eesti meistriks.

Sparta tegevjuhi, viiekordse Worldloppeti Masteri Aivo Liksori sõnul leidub Sparta suusagrupis veel praegugi kamaluga neid, kes nelja aasta eest oma südame teadlikule treenimisele kaotasid. „Olen neid kõrvalt jälginud ja võin kinnitada, et areng on olnud silmnähtav,“ ütleb Liksor.

„Meie juurde tulevad põhiliselt inimesed, kes on siiamaani iseseisvalt harjutanud, kuid kes tahavad nüüd ammutada värskeid teadmisi ja saavutada arengus uut kvaliteeti,“ lisab ta.

„Teadlikud treenijad,“ täpsustab Teppan omalt poolt ja kinnitab, et Spartas ootavad tulijaid ees lisaks treeningnõuannetele ning tehnikanippidele ka hea seltskond ning palju erinevaid ettevõtmisi. „Neli laagrit aastas pluss boonusena lumelaager,“ tutvustab suusagrupi kippar ühiseid plaane.

Ühe mütsi all oma ala professionaalid

Treeneritetiimi kuuluv Marius Unt on veendunud, et Sparta harrastajate suusagrupp pakub pealinnas kõige professionaalsemaid treeningvõimalusi. „Parim koht ala teadlikuks harrastamiseks, kõikaeg toimub midagi põnevat ja arendavat,“ kiidab Unt.

Nii Teppan, kui ka Unt kinnitavad nagu ühest suust, et Sparta harrastajate suusagrupi trumbiks on võimalus saada nö. sama katuse alt kõik sportimiseks vajalikud teenused ja nõuanded. Ühe mütsi all on oma ala parimad spetsialistid ning treenerid.

„Jõusaal, rühmatreeningud, keha koostise mõõtmise võimalus, massaaž ja toitumisnõuanded,“ reastab Teppan Sparta plusse. Ja ei unusta lisamast ka suusagrupi liikmetele mõeldud tänapäevast interaktiivse treeningplaani koostamise võimalust ja selle treeneri valvsa pilgu all täitmise jälgimist ning tehnikavigade parandamiseks mõeldud videoklippide tegemist.

Teppani sõnu kinnitab ka Sparta soodne asukoht, otse Järve Terviseraja ning Ülemiste rullitee kõrval, keset linna metsatuka ääres. Tõeline linlasest spordisõbra paradiis!

„Arengu tunnetamine on nauditav kogemus“

Teppani abiline, noor ja ambitsioonikas treener Eiko Toom on veendunud, et teadlikult harjutamise muudab eriti magusaks treeningutest saadav hea enesetunne.

Teppan lisab omalt poolt, et põhiliseks eesmärgiks ongi lisaks treenijate enesetunde ja tehnika parandamisele ka lumelaudadel liikudes julguse ning enesekindluse lisamine. „Oma arengu tunnetamine on nauditav kogemus,“ kinnitab Teppan.

Kui aga harrastussuusatajatel on juba kõrgemad sihid, siis neidki saab Spartas realiseerida. Treenerid annavad nõu nii kodumaisteks kui ka piiritagusteks suusamaratonideks valmistumisel, määrivad vajadusel suuski ning annavad konkreetseid juhtnööre rajale minekuks. Näiteks on heaks traditsiooniks saanud Vasaloppeti ja Tartu maratoni võidumehe Raul Olle loengud enne suuri maratone.

„Kõik harrastajad on Sparta treeningutele oodatud,“ kutsub Jaanus Teppan kõiki oma suusaoskusi lihvima.

Ega talv tänavugi taeva jää!

 

Sparta suusagrupi sügisesed treeningud

E 18.00-20.00 rullsuusatmine Hiiu-Vääna tammi teel

T 18.00-20.00 rullsuustamine Järvevana kergeliiklusteel

N 20.00-21.15 IntervallVentti  Spartas

L 10.00-13.00 Keppidega imitatsioon Järve ja Nõmme metsas

 

Kuidas liituda Sparta suusagrupiga?

Kõikidele küsimustele vastab Sparta tegevjuht Aivo Liksor telefonil 50 21340 või meiliaadressil aivo@sparta.ee

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.