Treeningnõuanded

Meie personaaltreener Marek Morozov soovitab suveks vormi saada nautides.

Suveks vormi – mõistusega ja nautides

10:11 05. veebruar 2013

"Hea vormi saavutamine on muidugi suhteline mõiste, see võib tähendada sõltuvalt inimese eesmärkidest erinevaid tulemusi. Kui soovite aga suveks lahti saada lisakilodest, siis reaalne ja tervislik kaalu kaotus oleks kuskil 2 kilo kuus," ütleb meie personaaltreener Marek Morozov.

Üle saja kilo kaaluvatel inimestel võib see number olla ka suurem.

"Kaalu saab kaotada ka kiiremini, ent siis ei toimu see enam mitte niivõrd rasva, vaid lihaste arvelt," hoiatab personaaltreener Marek Morozov. „See pole ei tervislik ega ka tegelik eesmärk. Liiga ruttu kaotatud kilode puhul on inimene liialt alakaloraazis, mis lõpeb suure tõenäosusega murdumisega ning päädib omakorda taas ülesöömisega. Edasi võib nii-öelda tekkida jojo efekt. Kaalulangetamine pole sprint, vaid maraton,” selgitab ta.

 „Maratoni” alguses

Neile, kes otsustavad kaalu ja hea vormi maratoni ette võtta, jagab Morozov järgmisi nõuandeid. „Alustama peaks oma peast ehk siis mõtlemisest,” soovitab ta. „Kui on soov, aga pole tahet, siis tõenäoliselt midagi head sellest välja ei tule.” Kui tahe on leitud, tuleks järgmiseks vaadata otsa oma päevaplaanile ning leida üles need tegevused, mida saaks asendada treeninguga.

Sportimise intensiivsus sõltub inimese füüsilisest vormist. Kes pole eelnevalt spordiga nö sina peal olnud, see peaks alustama rahulikult: 2‒3 korda nädalas, korraga 30‒45 minutit. Kuu-kahe  möödudes võiks treeningute sagedust tõsta nelja korrani nädalas.

Morozov soovitab treenida mitmekülgselt ehk üks osa võiks olla aeroobsel treeningul, olgu selleks siis erinevad rühmatreeningud, rattasõit, kõndimine, suusatamine, jooksmine vms.

Teise osa võiks katta trenn jõusaalis - 2 korda nädalas on piisav. Jõusaalitrenn aitab lihaseid rohkem toonuses hoida ja säilitada. Mida rohkem lihasmassi, seda suurem on ka kaloripõletus ning seda rohkem saab toitu endale lubada.

Kes palju treenib, peab ka palju puhkama ehk treeningu kõrval on väga oluline osa ka taastumisel. „See on omaette kunst,” tõdeb Morozov. Ta teab, et paljud ei maga ööpäevas 8‒9 tundi täis, see on aga taastumise seisukohalt hädavajalik. „Paljudel juhtudel ongi magamatus see, mis viib nii-öelda ületreenituseni, mitte treening iseenesest.”

Kui vaevavad väsimus, motivatsiooni langus, isutus ja unetus, tuleks võtta paar puhkepäeva või teha tavapärasest kergem treeningnädal.

Ära loobu toidust

Motivatsioonile mõjub kõige rängemalt soov näha kiireid tulemusi. Kehaline aktiivsus stimuleerib rasvkoe kasutusele võtmist energiaallikana. Seda aga alles pikaajalisel mõõduka intensiivsusega ja katkematu tegevuse korral. Lühiaegsed pingutused ei anna oodatud tulemust.

Naistel paigutub ülearune rasv enamasti tuharatele ja reitele, sealsed rasvkoe rakud on aga vähem aktiivsed kui kõhurasvad. Seepärast väheneb reitel paiknev rasv ka aeglasemalt, ent piisava koormusega treenides ning teadlikult toitudes, väheneb rasva mass kõigis kehaosades ühtlaselt.

Teadlik toituduvalik ei tähenda seda, et peaks loobuma söömisest või piirama söögikordade arvu. „Veel hullem, kui hakatakse paastuma. Tulemusena aeglustub ainevahetus, tekib nõrkus, närvilisus jne. Esialgsest kiiresti kaotatud kilodest moodustub rasva kadu aga tegelikkuses väikese osa,” selgitab Morozov.

Ta soovitab süüa sagedamini ja korraga väiksemaid koguseid. Seeläbi on veresuhkru tase stabiilsem ja omakorda magusaisu paremini kontrolli all. Lisaks on oluline teada millal ja mida süüa, et toitainete omavaheline tasakaal oleks paigas. Selles osas saab kindlasti personaaltreener koostada vastava toitumiskava.

„Kaalu langetamine ei tohi olla piin, inimväärne enesetunne peab säilima, et tagada igapäevased harjumuspärased toimingud. Igasugused „imedieedid” mõjuvad vaid hetkeks. Neid järgides rikutakse oma tervist ja loodetud kasu asemel saadakse pigem kahju,” selgitab ta.

Suur viga tehakse ka siis, kui hakatakse sööma rasvavabasid toiduaineid, mille tulemusena läheb üsna pea paigast hormonaalsüsteem, mis omakorda põhjustab tervisehädasid, eriti seda just naistel. „Üldjuhul ei põhjusta ülekaalu rasvase söömine, vaid süsivesikutega liialdamine ning seda eriti õhtuti,” selgitab Marek.

 

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 0 kommentaari
Ühtegi kommentaari ei ole.