Treeningnõuanded

Foto: Sparta
Argo Ader filmib Sparta lahtiste uste päeval toimuvat.

Argo Ader soovitab: millega kodus tõhusalt treenida?

11:51 16. september 2010

 Ajakirja "Naisteleht" ajakirjanik Kerttu Jänese palus meie jõusaali peatreeneril Argo Aderil selgeks teha, millega ja kuidas oleks kodus kõige tõhusam treenida.

 "Argo Ader soovitab kodustesse spordivahenditesse mõistlikult investeerida: pole mõtet osta suuri ja kalleid vahendeid, mis kapi taha tolmu koguma jäävad. Et kodus on treenimiseks raskem motivatsiooni leida ja sellele keskenduda kui spordiklubis, siis teab ta paljusid, kellel trenažöör just tolmukoguja eesmärki täidab.

 Samas ergutab personaaltreener trenni tegema, kas või kodus! Näiteks maal või kohtades, kus spordisaali minna pole võimalik, on kodus treenimine hea alternatiiv, ka pikemale reisile minnes kulub ära teadmine kodusest spordist.

Argo hoiatab, et kodus ei maksa väga suure hurraaga treenimist alustada, sest keha ei pruugi nii kiiresti entusiasmiga kaasa tulla. Kui keha on  aastaid talveunes olnud, on oht end vigastada. Ka siis, kui inimesel puudub täpne teadmine, mis liigutus millist lihast treenib, võib endale liiga teha, teab Argo.

Sellepärast oleks hea kas või korra enne treenimisega alustamist personaalses tunnis käia – treener soovitab koduseid vahendeid ja määrab ära, palju ja kuidas neid kasutada. Kodus kipub muidu treening ühekülgseks jääma: tehakse paari harjutust näiteks kõhulihastele, aga nii on alaselg varsti valus.

Argo julgustab siiski kõiki trenniga alustama ja loobuma mõttest, et liigne kehakaal on geenide süü. See on ikka suust sisse söödav haigus, kinnitab ta, millest regulaarse trenniga jagu saab. Kodus treenimise pluss on see, et seda saab teha terve perega!

Pall

 Palliga saab kõike teha, kinnitab Argo. Sobivas suuruses palli leiad, kui istud sellele ja saad jalad täisnurga all maha toetada. Kõige parem on võtta kätte hantlid ja teha nendega pallil olles jõudu – nii saad treenida käe-, jala- ja kõhulihaseid. Et istumisalune on ebastabiilne, hakkkavad tööle ka süvalihased. Palli võiks kasutada ka arvuti taga istumiseks ja telekat vaadates.

Hantlid

 Argo soovitab muretseda koju hantlid, mida saab terve pere kasutada. Siis saab igaüks vastavalt soovile hantlile kettaid lisada. Samuti areneb inimene treenides ja võib hakata soovima suuremat koormust ja reguleeritavad hantlid on sellisel juhul mugavamad.

Kummilint Argo Aderi lemmik! 

Kummilint on Argo konkurentsitu lemmik. Selle võtab ta reisile kaasa, et trenni teha ja soovitab nii toimida ka kõigil teistel. See on odav, mahub igale poole ära ja on multifunktsionaalne! Lihtsa kummilindiga saab treenida kõiki lihasgruppe ehk tervet keha. Kummilint asendab vajadusel ka hantleid. Peab ainult teadma, mida sellega teha!

Treenida saab rinnalihaseid, seljalihaseid, õlalihased, tuharalihaseid, reielihaseid.

Mida rohkem pingul kumm on, seda raskem harjutusi teha on. Kummilindi värvid näitavad kummi venivust ehk treenimise raskusastet. Kahe kummiga saab topeltraskust teha.

Pulsikell

Kui treenerit kõrval pole, on pulsikell parim abiline, kinnitab Argo. Sealt saab jälgida südame tegevust ja taastumist, et üle ei pingutaks ja liiga vara järgmist harjutuste seeriat ette ei võtaks. Tõhus abiline ületreenimise vastu. Õige pulsisageduse, millel treenida, saad kätte lihtsa valemiga: 220 – vanus x 0,6-0,7."

Tutvu "Naistelehe" artikli pdf-versiooniga:

Lisa oma kommentaar

Sinu nimi:*
Sinu e-post:
Kommentaar:*
Lisa kommentaar
Kuvan 1 kommentaari
Malle Kangert 03:05 31. jaanuar 2013
Tere.
Oleksin huvitatud olnud sõudeergomeetri omale koju ostmisest.Kas oskate nõu anda kust soodsalt saaks osta või müüte ka ise selliseid asju?
tervitades,Malle